2024. JANUÁR 5 AZ EMBERI JOGI KÖZSZERVEZET “KÁRPÁTÁNTÁL AZ EMBERI JOGOK VÉDELME” UNKRAJNA UZSGORODOBAN LÉTREHOZTAK.

Автор | 23 Лютого, 2024

GO “PROVAZAHIST ZAKARPATTYA”, kód: 45274495.

Ukrajna, 88005, Kárpátaljai régió, Ungvári járás, Ungvári város, Kirila és Metód tér, 7. épület.

94,99 Egyéb állami szervezetek tevékenysége, n.v.i.u. (alapvető)

Regisztráció kelte: 2024.01.05

Rekordszám: 1011141020000000904

Vezető: Szidor Dimitrij Dimitrovics

E-mail cím: [email protected]

A szervezet tevékenységének fő iránya “a jogok és szabadságok érvényesítése és védelme, a közérdekek, különösen a társadalmi és egyéb érdekek kielégítése”.

Ami az ukrajnai keresztény hívők, nevezetesen az ukrán ortodox egyház híveinek “jogainak és szabadságainak védelmét” illeti, a szervezet tevékenységének fő fókusza:

az ukrán és a nemzetközi társadalom, valamint az emberi jogok betartásáért felelős ukrán és nemzetközi intézmények tájékoztatása az emberi jogok ukrajnai vallásszabadsággal, szólásszabadsággal és szabadsággal kapcsolatos tiszteletben tartásának helyzetéről.

AZ ALKOTMÁNY FŐ CIKKEI

A JOGSZABÁLYOZÁSI GARANCIÁKRA VONATKOZÓAN

VALLÁSSZABADSÁG UKRAJÁNÁBAN

24 és 35 cikk. Ukrajna alkotmánya:
24 cikk. A polgárokat egyenlő alkotmányos jogok és szabadságok illetik meg, és a törvény előtt egyenlők. Fajon, bőrszínen, politikai, vallási vagy egyéb meggyőződésen, nemen, etnikai és társadalmi származáson, vagyoni helyzeten, lakóhelyen, nyelven vagy egyéb jellemzőken alapuló kiváltságok vagy korlátozások nem vonatkozhatnak.
34 cikk Mindenkinek biztosított joga a gondolat- és szólásszabadsághoz, nézeteinek és meggyőződésének szabad kifejezéséhez.
Mindenkinek joga van információkat szabadon gyűjteni, tárolni, felhasználni és terjeszteni szóban, írásban vagy bármilyen más módon – választása szerint.
35 cikk Mindenkinek joga van a világnézeti és vallásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a bármely vallás gyakorlásának vagy bármely vallás gyakorlásának mellőzésének szabadságát, egyéni vagy kollektív vallási kultuszok és rituális rítusok lefolytatását, vallási tevékenységek akadálytalan végzését.
valamint a lelkiismereti szabadságról és a vallási szervezetekről szóló törvény 1-5.
1 cikk. A törvény feladatai
E törvény feladatai a következők: a lelkiismereti szabadsághoz való jog biztosítása Ukrajna állampolgárai számára és e jog gyakorlása;
Ukrajna alkotmányával összhangban biztosítja az Ukrajna állami szuverenitásáról szóló nyilatkozatot és az Ukrajna által elismert nemzetközi jogi normákat, a társadalmi igazságosságot, az egyenlőséget, az állampolgárok jogainak és törvényes érdekeinek védelmét, tekintet nélkül a valláshoz való viszonyukra;…
3 cikk A lelkiismereti szabadsághoz való jog
Ukrajnában minden állampolgárnak garantált a lelkiismereti szabadsághoz való joga. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés szabad megválasztásának, elfogadásának és megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallás vagy a vallás nélküli vallás gyakorlásának egyéni vagy másokkal együtt gyakorlásának, a vallásos istentisztelet gyakorlásának, vallásának nyílt kifejezésének és szabad terjesztésének szabadságát. vagy ateista hiedelmek.

Senki sem alakíthat ki kötelező meggyőződést és világnézetet. Nem megengedett a kényszerítés, ha az állampolgár meghatározza a valláshoz, a vallás megvallásához vagy annak megtagadásához, az istentiszteleteken való részvételhez vagy a részvételhez, vallási szertartásokhoz és szertartásokhoz, hitoktatáshoz való viszonyát.

4 cikk Az állampolgárok egyenlősége a valláshoz való viszonyukra való tekintet nélkül
Ukrajna polgárai a törvény előtt egyenlőek, és egyenlő jogokkal rendelkeznek a gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális élet minden területén, függetlenül attól, hogy vallási viszonyukban milyenek. A hivatalos dokumentumok nem jelzik az állampolgár valláshoz való hozzáállását.

A jogok bármilyen közvetlen vagy közvetett korlátozása, amely az állampolgárok valláshoz való viszonyától függően közvetlen vagy közvetett előnyöket teremt, valamint az ezzel összefüggő ellenségeskedést és gyűlöletet kelt, vagy sérti az állampolgári érzelmeket, törvényben meghatározott felelősséget von maga után.

5 cikk Az egyház (vallási szervezetek) elválasztása az államtól
Az állam védi a vallási szervezetek jogait és törvényes érdekeit; elősegíti a kölcsönös vallási és ideológiai tolerancia és tisztelet megteremtését a vallást gyakorló vagy nem vallásos állampolgárok, a különböző vallású hívők és vallási szervezeteik között; figyelembe veszi és tiszteletben tartja a vallási szervezetek hagyományait, belső utasításait, ha azok nem mondanak ellent a hatályos jogszabályoknak.

A törvény előtt minden vallás, hit és vallási szervezet egyenlő. Nem megengedett egy vallás, hitvallás vagy vallási szervezet preferenciáinak vagy korlátozásainak megállapítása másokkal szemben.

Ami az ukrajnai nemzeti kisebbségek (közösségek), nevezetesen a ruszin nemzeti kisebbség és az ukrajnai őslakosok „jogainak és szabadságainak védelmét” illeti, a „Pravozakhist Zakarpattia” civil szervezet a szervezet fő tevékenysége:

az ukrán és a nemzetközi társadalom, valamint az emberi jogok betartásáért felelős ukrán és nemzetközi intézmények tájékoztatása az emberi jogok ukrajnai tiszteletben tartásának helyzetéről a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a szólásszabadság, valamint információszabadság.

AZ ALKOTMÁNY FŐ CIKKEI AZ UKRÁNA NEMZETI KISEBBSÉGEK NYELVEK SZABAD FEJLESZTÉSÉHEZ, HASZNÁLATHOZ ÉS VÉDELMÉNEK BETARTÁSÁNAK GARANCIÁJÁRA VONATKOZÓAN, ÉS AZ ETIKAI-VIZSGÁG-, ALÉSZ-, KELTENDELIN, KEDDIG FEJLŐDÉS NYELVEI ŐSNÉPEK ÉS NEMZETI X UKRAJNA KISEBBSÉGEI

10 cikk. Az ukrán az államnyelv Ukrajnában.

Az állam biztosítja az ukrán nyelv átfogó fejlesztését és működését a társadalmi élet minden területén Ukrajna egész területén.

Ukrajnában garantált az orosz és az ukrán nemzeti kisebbségek más nyelveinek szabad fejlesztése, használata és védelme.

Az állam támogatja a nemzetközi kommunikáció nyelveinek tanulását.

A nyelvhasználatot Ukrajnában Ukrajna alkotmánya garantálja, és törvény határozza meg.

11 cikk Az állam elősegíti az ukrán nemzet, történelmi tudatának, hagyományainak és kultúrájának megszilárdítását és fejlődését, valamint Ukrajna összes őslakos népe és nemzeti kisebbsége etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának fejlődését.

15 cikk. Ukrajnában a társadalmi élet a politikai, gazdasági és ideológiai sokszínűség elvein alapul.

Egyetlen ideológiát sem ismerhet el az állam kötelezőnek.

A cenzúra tilos. (…)

21 cikk. Minden ember szabad és egyenlő méltóságában és jogaiban. Az emberi jogok és szabadságjogok elidegeníthetetlenek és sérthetetlenek.

22 cikk. A jelen Alkotmány által a személynek és az állampolgárnak biztosított jogai és szabadságai nem kimerítőek.

Az alkotmányos jogok és szabadságok garantáltak, és nem vonhatók vissza.

Új törvények elfogadásakor vagy a hatályos törvények módosításakor nem lehet szűkíteni a meglévő jogok és szabadságok tartalmát és körét.

23 cikk Mindenkinek joga van személyisége szabad kibontakoztatásához, feltéve, hogy mások jogai és szabadságai nem sérülnek, és kötelességei vannak a társadalommal szemben, amelyben személyiségének szabad és átfogó fejlődése biztosított.

157 cikk. Ukrajna alkotmánya nem változtatható meg, ha a változtatások valamely személy és állampolgár jogainak és szabadságainak megsemmisítésével vagy korlátozásával járnak, vagy ha azok függetlenségének megszüntetésére vagy Ukrajna területi integritásának megsértésére irányulnak. (az I. fejezet „Általános alapelvek” módosításait teljes ukrán népszavazás hagyja jóvá, 156. cikk)