5. JANUÁRA 2024 VEREJNÁ ORGANIZÁCIA PRE ĽUDSKÉ PRÁVA „OCHRANA ĽUDSKÝCH PRÁV ZAKARPATSKO“ VZNIKLA V UŽHORODE na Ukrajine

Автор | 23 Лютого, 2024

GO “PROVAZAHIST ZAKARPATTYA”, kód: 45274495.

Ukrajina, 88005, Zakarpatská oblasť, okres Užhorod, mesto Užhorod, námestie Kirila a Metoda, budova 7.

94,99 Činnosť iných verejných organizácií, n.v.i.u. (základné)

Dátum registrácie: 05.01.2024

Číslo záznamu: 1011141020000000904

Hlava: Sydor Dimitrij Dimitrovich

E-mailová adresa: [email protected]

Hlavným smerom činnosti organizácie je „uplatňovanie a ochrana práv a slobôd, uspokojovanie verejných, najmä sociálnych a iných záujmov“.

Čo sa týka „ochrany práv a slobôd“ kresťanských veriacich na Ukrajine, konkrétne veriacich Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, hlavným zameraním činnosti organizácie je:

informovanie ukrajinskej a medzinárodnej spoločnosti, ako aj ukrajinských a medzinárodných inštitúcií zodpovedných za dodržiavanie ľudských práv o stave dodržiavania ľudských práv na Ukrajine v oblasti slobody náboženského vyznania, slobody prejavu a slobody.

HLAVNÉ ČLÁNKY ÚSTAVY

TÝKAJÚCE SA ZÁRUK SÚLADU SO ZÁKONOM

SLOBODA NÁBOŽENSTVA NA UKRAJINE

Článok 24 a článok 35. Ústava Ukrajiny:
Článok 24. Občania majú rovnaké ústavné práva a slobody a sú si rovní pred zákonom. Nemôžu existovať žiadne privilégiá alebo obmedzenia na základe rasy, farby pleti, politického, náboženského alebo iného presvedčenia, pohlavia, etnického a sociálneho pôvodu, majetkového stavu, miesta bydliska, jazyka alebo iných charakteristík.
Článok 34. Každý má zaručené právo na slobodu myslenia a prejavu, na slobodné vyjadrenie svojich názorov a presvedčenia.
Každý má právo slobodne zhromažďovať, uchovávať, používať a rozširovať informácie ústne, písomne ​​alebo akýmkoľvek iným spôsobom – podľa vlastného výberu.
Článok 35. Každý má právo na slobodu svetonázoru a náboženského vyznania. Toto právo zahŕňa slobodu vyznávať akékoľvek náboženstvo alebo nepraktizovať žiadne náboženstvo, vykonávať individuálne alebo kolektívne náboženské kulty a rituálne obrady, vykonávať náboženské aktivity bez prekážok.
a čl. 1-5 zákona o slobode svedomia a náboženských organizáciách.
Článok 1. Úlohy zákona
Úlohy tohto zákona sú: zaručiť občanom Ukrajiny právo na slobodu svedomia a toto právo uplatňovať;
zabezpečenie v súlade s Ústavou Ukrajiny, Deklaráciou o štátnej suverenite Ukrajiny a normami medzinárodného práva uznávanými Ukrajinou, sociálna spravodlivosť, rovnosť, ochrana práv a oprávnených záujmov občanov bez ohľadu na ich náboženské vyznanie;…
Článok 3. Právo na slobodu svedomia
Každý občan Ukrajiny má zaručené právo na slobodu svedomia. Toto právo zahŕňa slobodu mať, prijať a zmeniť náboženstvo alebo vieru podľa vlastného výberu a slobodu jednotlivo alebo v spojení s inými vyznávať akékoľvek náboženstvo alebo bez vyznania, praktizovať náboženské uctievanie, otvorene prejavovať a slobodne propagovať svoje náboženské vyznanie. alebo ateistické presvedčenie.

Nikto nemôže zaviesť povinné presvedčenie a svetonázor. Nie je dovolené nátlak, keď si občan určuje svoj postoj k náboženstvu, k vyznávaniu alebo odmietaniu vyznávania náboženstva, k účasti alebo neúčasti na bohoslužbách, náboženských obradoch a obradoch, náboženskej výchove.

Článok 4. Rovnosť občanov bez ohľadu na ich postoj k náboženstvu
Občania Ukrajiny sú si pred zákonom rovní a majú rovnaké práva vo všetkých sférach ekonomického, politického, sociálneho a kultúrneho života bez ohľadu na ich postoj k náboženstvu. Oficiálne dokumenty neuvádzajú postoj občana k náboženstvu.

Akékoľvek priame alebo nepriame obmedzovanie práv, zavádzanie priamych alebo nepriamych výhod občanov v závislosti od ich postoja k náboženstvu, ako aj podnecovanie súvisiaceho nepriateľstva a nenávisti alebo urážanie citov občanov, so sebou nesie zodpovednosť ustanovenú zákonom.

Článok 5. Odluka cirkvi (náboženských organizácií) od štátu
Štát chráni práva a oprávnené záujmy náboženských organizácií; podporuje vytváranie vzťahov vzájomnej náboženskej a ideologickej tolerancie a rešpektu medzi občanmi, ktorí vyznávajú náboženstvo alebo nie, medzi veriacimi rôznych vierovyznaní a ich náboženskými organizáciami; zohľadňuje a rešpektuje tradície a vnútorné pokyny náboženských organizácií, ak nie sú v rozpore s platnou legislatívou.

Všetky náboženstvá, vierovyznania a náboženské organizácie sú si pred zákonom rovné. Stanovenie akýchkoľvek preferencií alebo obmedzení jedného náboženstva, vyznania alebo náboženskej organizácie pred inými nie je povolené.

Pokiaľ ide o „ochranu práv a slobôd“ národnostných menšín (komunít) na Ukrajine, konkrétne rusínskej národnostnej menšiny a pôvodného obyvateľstva Ukrajiny, hlavnou činnosťou organizácie je mimovládna organizácia „Pravozachistické Zakarpatsko“:

informovanie ukrajinskej a medzinárodnej spoločnosti, ako aj ukrajinských a medzinárodných inštitúcií zodpovedných za dodržiavanie ľudských práv o stave dodržiavania ľudských práv na Ukrajine v oblasti dodržiavania práv národnostných menšín, slobody prejavu a sloboda informácií.

HLAVNÉ ČLÁNKY ÚSTAVY TÝKAJÚCE SA ZÁRUK DODRŽOVANIA PRÁVA NA SLOBODNÝ ROZVOJ, VYUŽÍVANIE A OCHRANU (…) JAZYKOV NÁRODNOSTNÝCH MENŠÍN UKRAJINY A ROZVOJ ETNICKÝCH, KULTÚRNYCH, JAZYKOVÝCH A NÁBOŽENSKÝCH NÁBOŽENSKÝCH NÁBOŽENSTVO MENŠINY UKRAJINY

Článok 10. Ukrajinčina je štátnym jazykom na Ukrajine.

Štát zabezpečuje komplexný rozvoj a fungovanie ukrajinského jazyka vo všetkých sférach spoločenského života na celom území Ukrajiny.

Na Ukrajine je zaručený slobodný rozvoj, používanie a ochrana ruštiny a iných jazykov národnostných menšín Ukrajiny.

Štát podporuje učenie sa jazykov medzinárodnej komunikácie.

Používanie jazykov na Ukrajine je zaručené ústavou Ukrajiny a stanovené zákonom.

Článok 11. Štát podporuje upevňovanie a rozvoj ukrajinského národa, jeho historického vedomia, tradícií a kultúry, ako aj rozvoj etnickej, kultúrnej, jazykovej a náboženskej identity všetkých pôvodných obyvateľov a národnostných menšín Ukrajiny.

Článok 15. Spoločenský život na Ukrajine je založený na princípoch politickej, ekonomickej a ideologickej rozmanitosti.

Žiadna ideológia nemôže byť štátom uznaná ako povinná.

Cenzúra je zakázaná. (…)

Článok 21. Všetci ľudia sú slobodní a rovní vo svojej dôstojnosti a právach. Ľudské práva a slobody sú neodňateľné a nedotknuteľné.

Článok 22. Práva a slobody osoby a občana ustanovené touto ústavou nie sú vyčerpávajúce.

Ústavné práva a slobody sú zaručené a nemožno ich odvolať.

Pri prijímaní nových zákonov alebo zmenách existujúcich zákonov nie je dovolené zužovať obsah a rozsah doterajších práv a slobôd.

Článok 23. Každý má právo na slobodný rozvoj svojej osobnosti, ak tým nebudú porušované práva a slobody iných ľudí, a má povinnosti voči spoločnosti, v ktorej je zabezpečený slobodný a všestranný rozvoj jeho osobnosti.

Článok 157. Ústavu Ukrajiny nemožno meniť, ak zmeny zahŕňajú zrušenie alebo obmedzenie práv a slobôd osoby a občana, alebo ak sú zamerané na odstránenie nezávislosti alebo porušenie územnej celistvosti Ukrajiny. (zmeny a doplnenia kapitoly I „Všeobecné zásady“ sú schválené celoukrajinským referendom, článok 156)